YOUNG CELL SCHEME RUNDA XIII MASTER STIPENDIRSKI PROGRAM, UVODEN NEVEĆINSKIM ZAJEDNICAMA I NVO NA KOSOVU, PRUŽANJE JEDNAKIH MOGUĆNOSTI SVIM STUDENTIMA

YOUNG CELL SCHEME RUNDA XIII MASTER STIPENDIRSKI PROGRAM, UVODEN NEVEĆINSKIM ZAJEDNICAMA I NVO NA KOSOVU, PRUŽANJE JEDNAKIH MOGUĆNOSTI SVIM STUDENTIMA

Young Cell Scheme Runda XIII, Master Stipendijski Program predstavljen je 7. oktobra tokom konferencije o nevećinskim zajednicama, koju su organizovali Kancelarija za Pitanja Zajednica i Kancelarija za Dobro Upravljanje pri Kancelariji Premijera.

Konferenciji je prisustvovao Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa Ministrom Administracije Lokalne Samouprave g-dinom Elbertom Krasnikijem, Direktorom Kancelarije za Dobro upravljanje Governance, Habitom Hajredinijem, predstavnicima opština, NVO, civilno društvo i mediji.

Glavni cilj prezentacije Young Cell Scheme bio je da se predstavi program i da se usmere, podrže i mobilišu nevećinske zajednice (kao što su Romi, Aškalije i Egipćani) da iskoriste priliku programa i prijave se za postdiplomske stipendije. „To je važan projekat za celo društvo, a posebno za studente različitog porekla čije učešće želimo da dodatno podržimo kao deo naše politike jednakih mogućnosti“ g. Nikos Kifonidis (Direktor projekta YCS). Angažovanje predstavnika nevladinih organizacija je važno kako bi se ista promovisala potencijalnim kandidatima. Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta Civilne službe Kosova. YCS je održiv način podrške reformi javne uprave Kosova, kako bi se uskladila sa najboljim praksama EU. Prvobitno pokrenut 2004. godine, YCS kroz isporuku stipendija nudi priliku mladim kosovskim studentima da studiraju na univerzitetima koji se nalaze u državama članicama EU, a kasnije da rade u državnoj službi. Young Cell Scheme Round XIII, Master stipendijski program, nudi i finansijsku i praktičnu podršku odabranim kandidatima, dok postoje mnogi novi i važni elementi uvedeni u ovom novom krugu u korist kandidata.

Young Cell Scheme runda XIII je sufinansirana od strane Evropske Unije i Vlade Kosova YCS, a sprovode ga Aristotel Univerzitet u Solunu i Institut National du Service Public.